Ἱερὰ Ἀκολουθία Ἀσματικῆς Τριθέκτης

Μοιραστείτε το άρθρο:

Τελέστηκε στο Βόλο η Ιερά Ασματική Ακολουθία της ΤΡΙΘΕΚΤΗΣ

για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

στα πλαίσια των εορτασμών του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου

για την υποδοχή των Τιμίων Δώρων της Προσκύνησης των Μάγων από το Άγιον Όρος

σε συνεργασία του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου

Με μεγάλη λαμπρότητα και σε εξαιρετικό πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, το βράδυ της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου 2012, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η απολησμονημένη Ακολουθία του Βυζαντινού Ασματικού (Κοσμικού) Τυπικού με την ονομασία ΤΡΙΘΕΚΤΗ.

Η λατρευτική αυτή εκδήλωση του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου “Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης”πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, στα πλαίσια των εορτασμών του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου για την υποδοχή των Τιμίων Δώρων της Προσκύνησης των Μάγων, τα οποία κατέφθασαν στην πόλη του Βόλου από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού.

Η Ακολουθία υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Χορού Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου “Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης”, ο οποίος, μοιρασμένος σε δύο ισάξιες και ισοδύναμες ομάδες, έψαλεστο μεν Δεξί Αναλόγιο υπό την χοραρχία του Δ/ντού του Τομέα, Κων/νου Χαριλ. Καραγκούνη, στο δε Αριστερό Αναλόγιο, υπό την χοραρχία του Προέδρου του Συνδέσμου, Ευστάθιου Γραμμένου.

Την Ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και παρακολούθησε πλήθος κληρικών και λαϊκών της πόλης μας, προλόγισε ο Δ/ντής του Τομέα με σύντομη ομιλία του περί της προελεύσεως της Ακολουθίας και περί του λεγόμενου Ασματικού Τυπικού της Ορθόδοξης Λατρείας.

Κατά την τέλεση της Ακολουθίας της Τριθέκτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος απήγγειλε το 24στροφο Κοντάκιο των Χριστουγέννων «Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει…», το γνωστό εξαίρετο ποίημα του βυζαντινού υμνογράφου Ρωμανού του Μελωδού (Στ΄ αι. μ.Χ.), το οποίο και φέτος, για δεύτερη φορά ακούστηκε ολόκληρο σε Ναό τής Μαγνησίας. Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε και επαίνεσε τον συμπροσευχηθέντα ιερό κλήρο, τον πιστό λαό και τους δύο Χορούς Ψαλτών, προέβαλε το σπουδαίο έργο που επιτελείται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (ήδη αναγνωρίστηκε επίσημα ως Ερευνητικό Κέντρο) και ευλόγησε την αγαστή συνεργασία του Τομέα Ψαλτικής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, πάντοτε για τη δόξα του Αγίου Τριαδικού Θεού, τη διακονία του έργου της Εκκλησίας και την προβολή της εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης, του σπουδαίου αυτού κεφαλαίου του ελληνικού μουσικού πολιτισμού.

Για την ιστορία του πράγματος ας σημειωθεί ότι την Ακολουθία της Τριθέκτης δημοσίευσε πρώτος ο μακαριστός λειτουργιολόγος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Φουντούλης, ενώ αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το έτος 2000 ο ομότιμος, σήμερα, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Γρηγόριος Θ. Στάθης, με την σύμφωνη, τότε, γνώμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έκτοτε, η Ακολουθία τελείται κάθε χρόνο σε κεντρικούς Ιερούς Ναούς της Πρωτεύουσας και πολλών Μητροπόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ομόδοξες χώρες του εξωτερικού. Στο Βόλο, πάντως, τελέστηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν την 19η Δεκεμβρίου 2014, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου).

Ηχητικό δείγμα από την φετεινή Τριθέκτη,

καθώς και ολόκληρη την ηχογράφηση της Ακολουθίας

ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ακούσει και να κατεβάσει

από τους παρακάτω συνδέσμους:

Εδώ το μικρό δείγμα:

http://www.mediafire.com/listen/j3pl9rksjrkm90q/trithekti+extr.mp3

Εδώ η πλήρης Ακολουθία:

http://www.mediafire.com/listen/y2jxy9qtu3fuqia/12%2C+22+trithekti+publ.mp3

Φωτογραφίες: Κωστής Δρυγιανάκης