Μάρτιος Απρίλιος 2011
Μία σειρά έξι <6> επιμορφωτικών δράσεων του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Δ/βάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας με γενικό τίτλο «Α’ ΚΤΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ, ΜΑΡΤΣΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011» ξεκίνησε την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011, ώρα 11:30 π.μ. στον υπερσύγχρονο Πολυχώρο Σέχνης του Ψδείου Γ. Υουντούλη. Οι διαλέξεις αυτές αφορούσαν τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Εκκλησιαστική Χαλτική Σέχνη και τις ε-πιμελήθηκαν έγκριτοι μουσικολόγοι και μουσικοδιδάσκαλοι του Βόλου με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (προβολών, ήχου, διαδικτύου κ.τ.ό.). Οι εκδηλώσεις απευθύνονταν σε Ιεροψάλτες, κληρικούς, μουσικούς, καθηγητές μουσικής, μαθητές Ψδείων / Σχολών Μουσικής / Μουσικών Σχολείων και κάθε φιλόμουσο, οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και επιμορφωθούν πάνω σε σοβαρά και, εν πολλοίς άγνωστα, μουσικολογικά θέματα, αλλά και να συζητήσουν επ’ αυτών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου που πάντοτε θα επακολουθούσε των εισηγήσεων. Οι δράσεις αυτές όχι μόνο ήταν ελεύθερες για το κοινό, αλλά, επιπλέον, όσοι προσήλθαν, κεράστηκαν τον πρωινό κυριακάτικο καφέ ή το αναψυκτικό τους, προσφορά του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου), έλαβαν δε, εν τέλει, επίσημες Βεβαιώσεις Συμμετοχής.
Το Πρόγραμμα των Διαλέξεων είχε ως εξής:
Κυριακή 6 Μαρτίου 2011, Περί των Έλξεων των Κλιμάκων των Διατονικών Ήχων του Βυζαντινού Μέλους. Εισηγητής ο Κυριαζής (Ζάχος) Νικολέρης (Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως – Καθηγητης Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης).
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, Η Ελληνική Μουσική από την αρχαιότητα στο Βυ-ζάντιο και στη σύγχρονη Ελλάδα. Εισηγήτρια η Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη (Μουσικολόγος – Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας – Καθηγήτρια / Soloist Πιάνου – Επιστημονική συνεργάτης της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας «Βελλάς» Ιωαννίνων)
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, Η Φειρόγραφη Παράδοση της Χαλτικής Σέχνης. Είδη και περιεχόμενο των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μουσικών κωδίκων. Εισηγητές οι Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη και Κων/νος Φαριλ. Καραγκούνης.
Κυριακή 27 Μαρτίου 2011, Γένεση και Εξέλιξη της Βυζαντινής Μουσικής η-μειογραφίας. Εισηγητής ο Κων/νος Φαριλ. Καραγκούνης.
Κυριακή 3 Απριλίου 2011, Δισκογραφία της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Χαλ-τικής Σέχνης. Εισηγητής ο Κωστής Δρυγιανάκης (Υυσικός, Μουσικός, συνθέτης, συγγραφέας, Εκδότης και Εθνομουσικολόγος Ερευνητής).
Κυριακή 10 Απριλίου 2011, Σελετουργικό των Χαλτικών Φορών της Μεγάλης του Φριστού Εκκλησίας – Α. Ακολουθία του Όρθρου. Εισηγητής ο Γεώργιος Ξανθάς (Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας Βόλου – Ερευνητής).
Στον “Α’ ΚΥΚΛΟ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ” έλαβαν μέρος πέντε <5> εισηγητές, μουσικολόγοι, καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής και ερευνητές και τον παρακολούθησαν ενενήντα <90> και πλέον πρόσωπα, Ιεροψάλτες, μαθητές σχολών Βυζαντινής Μουσικής, καθηγητές μουσικής και λοιποί εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αριθμός εκπληκτικός για το είδος και την πρωτοπορία του τολμήματος στο Βόλο. Τις εκδηλώσεις τίμησε ανελλιπώς με την παρουσία του ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Κυριαζής (Ζάχος) Νικολέρης. Το παράπλευρο όφελος αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι με αφορμή τις Διαλέξεις συγκροτήθηκε ένας πυρήνας Μελέτης και Έρευνας της Χαλτικής Παραδόσεως στη Μαγνησία, ενώ ενεργοποιήθηκε και η Επιτροπή Νέων Ιεροψαλτών του συνδέσμου μας. Και οι δύο ομάδες συνεδρίασαν ήδη δύο φορές και έχουν καταθέσει σοβαρές προτάσεις για την προβολή και διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής στο Βόλο και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.
Εκδόσεις | |
---|---|
ISBN | |
Σελίδες | 160 |
Χαρακτηριστικά |