Τραγούδια της Σκοπέλου, επιτόπιες ηχογραφήσεις του Μάρκου Φ. Δραγούμη (1967) για λογαριασμό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ” στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 2 Απριλίου, η παρουσίαση της έκδοσης «Κατακαημένε Σκόπελε…» στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Η έκδοση, ένα βιβλίο 96 σελίδων που συνοδεύεται από δίσκο CD, αφορά στις ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε ο σπουδαίος μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης στη Σκόπελο, το 1967, για λογαριασμό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, και πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες από την Εκδοτική Δημητριάδος. Η εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο βασικός επιμελητής της έκδοσης, Μάρκος Δραγούμης, προϊστάμενος σήμερα του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου (στην Αθήνα), ο οποίος και μίλησε εν συντομία για τις συνθήκες της ηχογράφησης και τους δεσμούς που τον συνδέουν με το νησί της Σκοπέλου. Αντίστοιχα, δυο λόγια για την ιστορία του νησιού και για τη διαδικασία της ετεροχρονισμένης έκδοσης και της συμπληρωματικής έρευνας που απαιτήθηκε ειπώθηκαν αντίστοιχα από τους συν-επιμελητές της έκδοσης, Χρήστο Γ. Καλαντζή και Κωστή Δρυγιανάκη.
Μια συνολικότερη αποτίμηση της έκδοσης και του περιεχομένου της εθνομουσικολογίας στην Ελλάδα σήμερα επιχειρήθηκε από τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, Χάρη Σαρρή, Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (στην Άρτα), ενώ αντίθετα ματιές «εκ των έσω» προσφέρθηκαν από την Ρηγίνα Μπουνταλά, εγγονή του σκοπελίτη τραγουδιστή, λαουτιέρη και μικροναυπηγού Τριαντάφυλλου Μπουνταλά (ενός από τους σημαντικότερους μουσικούς που ανθολογούνται στην έκδοση) και την Ευγενία Βαλσαμάκη, κόρη του Παρίση Βαλσαμάκη που αποτέλεσε τον σύνδεσμο του Μάρκου Δραγούμη με το νησί στην ηχογράφηση του 1967.
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου Μαρία Σπανού, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας και ο Διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης.
Στην κατακλείδα της εκδήλωσης, το μουσικοχορευτικό τμήμα του Λυκείου με επικεφαλής τον Θανάση Μπέα απέδωσε τραγούδια και χορούς από τη Σκόπελο, παρουσιάζοντας επίσης και τις παραδοσιακές σκοπελίτικες φορεσιές (με επιμέλεια της Άσπας Καπουρνιώτη).
Ήταν μια όμορφη εκδήλωση που ανέδειξε και το εντυπωσιακό κτήριο του Δημοτικού Ωδείου της πόλης του Βόλου (ο Μάρκος Δραγούμης σχολίασε την ομοιότητα του με το Βασιλικό Ωδείο της Μαδρίτης), αλλά και η οποία, με την λιτότητα και τον καλό ρυθμό της, κατάφερε να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ως το τέλος και να δημιουργήσει κέφι, ασυνήθιστο για ακαδημαϊκή εκδήλωση. Για όσους δεν παρευρέθηκαν, η έκδοση συνεχίζει να διατίθεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης του Βόλου καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφίες της Όλιας Γκλούσενκο